Havearbejdsguider

Hvornår skal planterne vandes?


Det lyder meget simpelt, men et af de mest stillede spørgsmål fra gartnere er "hvornår skal vandene plantes?". Retningslinjerne i enhver bog vil sige at vandre planterne en gang om ugen. Desværre generaliserer disse retningslinjer for meget og anser ikke, at indendørs planter varierer i behovet for vand både for kvaliteten og størrelsen af ​​selve planten. Overskydende vand kan beskadige planten, ligesom manglen på vand kan få den til at tørre ud. Hvis du ikke kan generalisere om planten, kan du gøre det for jorden, faktisk for at forstå hvornår de skal vandes planterne se bare på pottejorden.

Jorden på en plante skal altid holdes fugtig, og overfladen må aldrig tørre ud. Hvis jordoverfladen er tør, vil du bemærke, at jorden vil have tendens til at løsne sig fra grydernes vægge og få et støvet udseende. En nøgleindikator, der hjælper dig med at forstå hvornår der skal vandes dine planter er givet af terrakottapotten, faktisk i dette tilfælde vil det være nødvendigt at overholde farven på potten: hvis den er mørkere og næsten slimet at røre ved, har planten ikke brug for mere vand. Omvendt, hvis det er klart og porøst at røre ved, skal planten vandes. Hvis gryden er mørk og slimet, inden den næste vanding, vent et par dage, især hvis det er vinter. I kolde årstider, når et overskud af vand administreres, kunne hele rodsystemet rådne, fordi det kolde klima og den dårlige belysning, der er typisk for vintersæsonen, forhindrer vækst og derfor vandforbrug; for ikke at nævne effekten af ​​stagnation dikteret af manglen på fordampning, typisk for sommerperioderne.

Hvis du bemærker pletter af rådne på løvet, rådnede blomster og grøn mos, har du virkelig overdrevet det med vand. På dette tidspunkt er den eneste måde at redde planten på at udføre en transplantation. Planten skal plantes i en ny gryde med frisk jord, der indeholder mindst 25% sand for at forhindre stagnation. Hvis du bemærker en lugt af surhed og ser særligt tynde og brunlige rødder under dekanteringen, er planten desværre allerede rådnet, og det vil næsten være umuligt at helbrede det.

Generalisering kan siges, at om vinteren behøver ikke lel planter at blive vandet meget, og for at forstå hvornår de skal vandes planterne, se bare på jorden. Husk, at planter med store rødder og små blade har brug for meget lidt vand om vinteren, mens planter rig på tynde og sarte blade eller med blomstrende knopper eller igen planter med store blade har brug for mere vand. Hvis du tager på ferie og savner hjemmet i 5-10 dage, vander planterne inden de forlader og placerer dem i et skyggefuldt område, hvilket vil sænke deres behov for vand. Hvis en plante, når du kommer tilbage, er særlig tør, kan du, hvis du behandler den straks, nedsænke gryden i cirka en time i en gryde med vand ved stuetemperatur.

billedkreditter | hortygirl.comVideo: Plant ud i krukker med succes (December 2021).