Søgninger

Sådan genkendes friske æg



I denne vejledning viser vi dig, hvordan du genkender friske æg; et vigtigt spørgsmål, da ødelagte æg kan forårsage alvorlige gastrointestinale sygdomme, såsom salmonella. Bare for at undgå ethvert problem, før du køber æg til dine mest lækre opskrifter, samt at se på udløbsdatoen, er det godt at sørge for deres friskhed.

Det skal bemærkes, at et æg ifølge loven betragtes som frisk i de første 28 dage efter lægning. Hvad angår æg med den ekstra ordlyd, er de æg lagt i mindre end 9 dage: de er derfor de friskeste. Bogstavet A angiver æg på ca. 70 g, med B på ca. 60 g og de med bogstavet C på 45 g. Disse i kategori C er generelt beregnet til konfektureindustrien. Derudover skal kategori A-æg, dvs. alle friske æg, have følgende egenskaber:

  • Skal og neglebånd: normal, ren, intakt
  • Luftkammer (det rum, der ikke er optaget af æggehvide og æggeblomme): højden må ikke overstige 6 mm, mens højden for æg, der markedsføres med påskriften "ekstra", ikke må overstige 4 mm. De ekstra friske (samlet og pakket hver dag) har ordet "ekstra" i hvidt på et rødt bånd.
  • Albumen: klar, lys, med en gelatinøs konsistens uden tilstedeværelse af fremmedlegemer af nogen art
  • Blomme: kun synlig for stearinlys som skygge, fri for fremmedlegemer af enhver art;

Sådan genkendes friske æg, nogle tricks

  • Fyld en skål med vand og salt, og dypp derefter ægget i den. Hvis ægget forbliver på bunden i vandret position, betyder det, at det er frisk; hvis den i stedet er placeret lodret, er den mindre frisk; endnu værre, hvis det kommer til overfladen, betyder det, at det er gammelt: i dette tilfælde skal du ikke bruge det!
  • Tag dit æg, placer det tæt på dit øre og ryst det: hvis du ikke opfatter nogen bevægelse, betyder det, at det er frisk; hvis du derimod føler en intern bevægelse af æggeblommen og albuminet, betyder det, at ægget er gammelt
  • Bryd skallen forsigtigt, hvis den har et fast, absolut afrundet udseende, og æggehviden er meget kompakt og koncentreret tæt på æggeblommen, betyder det, at den er frisk. Hvis det er noget flydende og særligt vandigt, betyder det, at det slet ikke er frisk
  • Sæt ægget mod lyset: hvis det er gammelt, er luftkammeret inde i skallen særligt stort; for friske æg reduceres luftkammeret.

Hvilke æg skal man købe? Brugbar information

  • Køb kun pakkede æg i plastbeholdere eller mindre forurenende papbeholdere
  • Kontroller udløbsdatoen, der skal være 28 dage efter deponering
  • En kode er trykt på skallen med information om produktionen, it-landet er naturligvis Italien, derefter kommunen, provinsen, virksomheden
  • Landbrugstypen er angivet med et tal: i bur 3, på jorden 2, udendørs 1, fra økologisk landbrug 0. For yderligere information, læs "Sådan genkendes økologiske æg"
  • Fritgående høner lægger færre æg og koster derfor mere, er smagere og produceres med respekt for dyr.

Du kan også være interesseret i

  • Udløbne æg: hvad skal man gøre med dem?


Video: Fertilization (December 2021).