Vejledninger

Sådan oprettes en køkkenhave


Oprettelse og dyrkning af en køkkenhave kan give stor tilfredshed

L 'havebrug det er et universalmiddel for kroppen og sindet. De fleste af dem, der er interesserede i denne aktivitet, gør det ikke med en spekulativ interesse og ikke engang at spare påkøb af grøntsager - selv om en besparelse er mulig - men snarere at være i stand til at portrættere nogle sunde produkter at blive fortæret med familien. L 'køkkenhave det er også fremragende psykoterapi for dem der elsker jorden og lidt udendørs liv, og det er også en metafor for livet: mængden og godheden af grøntsager faktisk afhænger af pleje afgartner, vel vidende, at uforudsigelige vejrforhold - som problemer i livet - altid er rundt om hjørnet og kan kompromittere høsten.

Følgende korte noter er derfor dedikeret til dem, der - der har muligheden - ønsker at trække næring og gavn for sig selv og deres familie mere end dem, der agter at dedikere sig til havebrugsdyrkning i stor skala. Men også de vil finde interessante nyheder og nyttige råd.

Have og eksponering af haven. Landet skal beskyttes så meget som muligt mod øst- og nordvinden. Den bedste eksponering - især når du har en god mængde vand om sommeren - er den af klokken tolv; det stærk sol, med sine velstyrede stråler er det til stor fordel for haven, så du kan få grøntsager med den maksimale kompatible ørhed i en given situation og i et givet klima. Hvor det ikke er muligt at have et land, der er godt eksponeret mod syd, kan der også oprettes en køkkenhave i et land, der vender mod sydvest, sydøst, vest eller øst, hvilket altid træffer valget for at bruge så meget som muligtsolens bidrag.

Visse grøntsager, der kræver en given eksponering, skal tages i betragtning, såsom rosmarin, der under vores klima ikke modstår solen og derfor kræver en noget skyggefuld situation, muligvis tæt på væggene. Det skal også bemærkes, at hvor der er vægge i øst-vest retning, kan jorden bag dem bruges til at opnå tidligere grøntsager fordi disse vægge opvarmes af solen om dagen, også om natten vender tilbage noget varme til den nærliggende jord. For at adskille grøntsagshaven fra haven - hvis det ønskes - kan de bruges tuje hække, af lauri cerasi og andre buske, der er lette at vedligeholde i en bestemt højde, kan et fremragende valg være det for buske, hvis blade har en medicinsk værdi.

Terrænet. Det bedste land er selvfølgelig den såkaldte havejord; dvs. løs jord, ikke sej, men ikke for løs, især rig på humus. Den ideelle sammensætning ville være følgende: ler (lerjord, ler) fra 20 til 30 dele; kiselsand (hårdt flodsand) fra 5 til 10 dele; kalkstensand fra 5 til 10 dele; humus fra 5 til 10 dele. Ler har tendens til at give jorden kompakthed og sejhed, og med denne større kulde, mens sand, især hvis det er kiselholdigt, har det tendens til at give det løshed; humus korrigerer på den anden side både overskydende sejhed og overskydende løshed og på grund af sin mørke farve gør det lettere for jorden at varme op.

Ikke alle grøntsager vokser selvfølgelig godt i alle disse lande. DET stærke, lerjord de tilpasser sig godt kultiveringen af ​​kål, bønner, rødbeder, mens jeg løs kiselholdig jord snarere egner de sig til at give tidlige ærter, asparges, kartofler, kalksten, til at give ærter, bønner, linser og humiferous jord, rigere på næringsstoffer og fugt, er de bedre egnet til produktion af urteagtige grøntsager, såsom tidsler, artiskokker, spinat, ribben, salater osv. Når jorden er for kompakt eller for løs, kan den være ændret, dette gøres ved at give det det fysiske element, det mangler: kiselsand eller kalksten i lerjord, ler eller humus i løs jord. Humiferous jord, især hvis det er surt, kan ændres med kalksten.

Forberedelse og grave. Meget kompakte lande skal graves eller pløjes ned Efteråruden at knække knoldene, som bliver reduceret til støv af frosten. Så mellem januar og februar finder den anden behandling sted og befrugtes. De mellemstrukturerede lande bevæger sig i stedet mod slutningen afvinter, hurtigere, hvis de har tendens til de stærke. Det er vigtigt at følge denne regel, fordi det giver dig mulighed for ikke at skulle gentage arbejdet og få fuldt udbytte af befrugtning, som ellers ville være delvist tabt.

Hvis det er et spørgsmål om at arbejde et land tidligere dyrket med græsplæne, eller ikke dyrket, kræves et dybt indbrud på 40-50 cm, selv 60 cm, hvis underlaget er dårligt. Der skal udvises forsigtighed og ikke blandes med de forskellige jordlag, den overfladiske skal efterlades på overfladen og den nederste nedenunder. I dette tilfælde er det godt at straks give en god grundlæggende befrugtning med gødning, men ikke for dybt.

Befrugtning. Hold dig til det gamle ordsprog: varme (løse) lande kolde gødninger (kvæg); kolde (kompakte) lande varme gødninger (hest, får). Under alle omstændigheder er det altid vigtigt, at gødningen er godt moden. Grøntsager 'spiser' meget og kræver let assimilerbare stoffer i en undertiden meget kort periode. Sammensætningen af ​​organiske gødninger varierer meget, men i gennemsnit har gødningen ud af 12 dele aktive ingredienser den indeholder 4 dele kvælstof, 3 af fosfor og 5 af kalium. Ved at sammenligne denne andel med de principper, der kræves af grøntsager, kan der konstateres ubalance på grund af mangel på fosfor og kalium i forhold til kvælstof. Denne dekompensation kan korrigeres med selektiv tilføjelse af elementer. En mængde på gødning passende varierer fra to til fire kilo pr. kvadratmeter om året.

Vand og kunstvanding. Intensiteten af ​​havebrugsdyrkning gør planterne nødvendige store mængder vandDette skyldes også, at rødderne ikke har stor dybde, da de i de fleste tilfælde er hurtigtvoksende planter i for det meste godt befrugtet jord. Dette er grunden til den rigelige tilgængelighed af vand er en af ​​hjørnestenene i haven. Det er utænkeligt at have en køkkenhave, hvor der ikke er vand efter skøn. Man må sige, at valget af vand også er af en vis betydning fra et hygiejnisk synspunkt, især da mange grøntsager spises rå. En cistern, der opsamler regnvand fra tagene, fungerer meget godt - denregnvand det er det bedste til kunstvanding - men det skal holdes rent.

De mest gunstige timer forvanding, under'sommer, er dem, hvor solen er mindre stærk; og især om aftenen, når jorden er tørrere. Af forår det er bedre at våde om dagen; der er mindre varme endsommer og befugtning om dagen gør vandet lidt varmere end om morgenen. D 'vinter man kan næsten sige, at det er bedre ikke at blive våd, især mens muligheden for frost varer, men de mest egnede timer er fra 10 til middag.


Video: Sådan dyrker du bønner! (September 2021).