Søgninger

CieloBuio: færre lys til lyse nætter


"Dette er den første generation af menneskeheden, der har mistet muligheden for med egne øjne at se, hvad der altid har været en kilde til inspiration for videnskab, religioner, filosofi, litteratur og kultur generelt": mørk og stjernehimmel. Desværre er dette ikke kun et spørgsmål om inspiration: Fabio Falchi, præsident for SkyBuio (National koordination til beskyttelse af nattehimlen) forklarer, atlet forurening fører betonskader på fauna e i særdeleshed til mennesket. Alle kan gøre noget, fra den enkelte borger til den nationale regering.

1) Hvornår blev du født, og med hvilket mål? Hvad er dine aktiviteter?

Foreningen SkyBuio blev født i slutningen af ​​90'erne for at presse på for godkendelse af et lovforslag mod lysforurening i Lombardiet. Vi indsamlede over 25.000 underskrifter, og dette overbeviste det regionale råd om muligheden for at godkende loven. Lov, der blev forbedret betydeligt med vores bidrag, og som blev en model at følge for de fleste af de italienske regioner, en model efterlignet også i udlandet, som i de parametre, der blev foreslået af UNESCO Starlight-initiativ eller i den slovenske nationale lovgivning eller Chile. Ud over at støtte aktiviteter til forberedelse af love, SkyBuio kontrollerer så vidt muligt deres korrekte anvendelse på territoriet og organiserer genopfriskningskurser for teknikere i sektoren.

2) Hvad er lysforurening, og hvorfor bekymre sig om det i dag? Hvordan har bevidstheden ændret sig gennem årene?

L 'let forurening det er simpelthen ændringen af ​​lysniveauerne til stede i det natlige miljø forårsaget af det lys, der produceres af mennesket. En af de mest tydelige effekter er stjernehimmelens forsvinden, som vores bedsteforældre kendte og så den. Dette er den første generation af menneskeheden, der har mistet muligheden for med egne øjne at se, hvad der altid har været en kilde til inspiration for videnskab, religioner, filosofi, litteratur og kultur generelt. Over tid andre negative konsekvenser aflet forurening der næsten overskygger dette kulturelle aspekt: ​​Flere og flere undersøgelser viser skader forårsaget af overskydende nattelys til fauna generelt og mennesker i særdeleshed. Flere og flere beviser akkumuleres af den sundhedsfare, vi står over for ved at udsætte os for nuværende niveauer af kunstigt lys om natten.

3) Hvad kan en enkelt borger gøre for at bidrage til en mørkere himmel?

Han skal først forhøre sig om problemet. De skal kontrollere, om der er en lov i deres region - kun Sicilien og Calabrien har den ikke - og om dette er effektivt til at begrænselet forurening. Det virker absurd, men nogle love som de, der gælder i f.eks. Piemonte, Valle d'Aosta og Basilicata, griber ikke effektivt ind i sagen. Efter at have informeret sig selv om at have downloadet materiale fra vores side, kan en borger præsentere sig i sin kommune for at bede om at respektere loven.

4) Offentlige administrationer og private virksomheder?

Hvor regionale love har eksisteret i længere tid og / eller er mere kontrolleret, som i Veneto, Lazio og Lombardiet, er det nu vanskeligt for nye planter at blive forbudt klart. Offentlige administrationer tilpasser sig langsomt. Hvad angår privatpersoner, er problemet dog praktisk talt intakt, og det bliver stadig værre. Vi kan forstå dette meget godt ved at køre på en motorvej som A4 Milano-Venedig, hvor vi konstant blændes og distraheres af forlygter, projektorer og forskellige lys, der også er rettet mod chauffører, der kun tjener til at vise de arkitektoniske rædsler, der er industrielle lagre. Disse, ud over at ødelægge landskabet i dagtimerne, når de om natten ville være med rette usynlige, lyser i stedet op om dagen på jagt efter ubrugelig reklame og en illusion af sikkerhed, i stedet for at underminere trafikanternes sikkerhed, blændende og distraherende dem, ofte i overtrædelse af artikel 23 i motorvejskodeksen.

5) Hvad er de områder i Italien, der er mest berørt af problemet? Hvilke er de mest følsomme og opmærksomme?

I dag er der ikke længere et sted i Italien, hvor du kan beundre en uforurenet stjernehimmel, undtagen måske fra øen Montecristo, hvor utilgængelig det end er. Ja, der er områder, der er mindre berørt end andre, såsom Maremma, nogle alpine områder nær Østrig, en del af Sardinien, men de er stadig på en eller anden måde forurenede områder. De mest berørte er hele Po-dalen, Arno-dalen, Rom og dens omgivelser, Campania, Puglia og Sicilien. Hvor lovene er mere effektive, skal det dog understreges, at væksten aflet forurening det blev stoppet på niveauet for et dusin år siden.

6) Er der en særlig god virkelighed at nævne i Italien for et bestemt initiativ?

I Italien er der nogle kommuner, der har vedtaget, ante litteram, de forslag, vi har givet Monti-regeringen for spar næsten en milliard om året på offentlig belysning. Rota Greca (CS), Magnacavallo (MN), Carbonara Po (MN) og Fara Gera d’Adda (BG) modtog prisen på SkyBuio for at have bragt deres systemer op på standard ved at begrænse lysforurening og opnå besparelser fra mindst 40% op til næsten 70%.

7) Hvordan er den italienske situation i forhold til andre europæiske lande? Er der bedste fremgangsmåder at importere?

Italien tages for en gangs skyld som et eksempel for sine love imodlet forurening og derfor er det vi, der eksporterer 'bedste praksis'. Helt det, der i dag måske er den bedste lov i verden mod lysforurening, er den nye 'lysstandard' i Chile, som vi har arbejdet tæt sammen med. Desværre har vi i Italien også den vane at overbelyse uhensigtsmæssigt. Faktisk er vi på et dobbelt forbrugsniveau sammenlignet med tyskerne og næsten tredoblet sammenlignet med briterne, selvom vi bestemt ikke har sikrere veje og byer til dette. Der er et forsøg udført af UNI for at øge belysningsniveauerne på vores gader, hvilket har ført til en fordobling siden 2007 af de niveauer, der kræves af UNI-standarden for langt størstedelen af ​​de italienske byveje. I lyset af besparelser og det faktum, at vi allerede bruger meget mere end det europæiske gennemsnit.

Du kan også være interesseret iSolformørkelse 2017


Video: Lyse nætter - EVE (Oktober 2021).