Søgninger

Jordskorpe: forkortelse og lag


Jordskorpe, som vi ofte også kalder jordens overflade, er den yderste af de koncentriske kuverter, der udgør vores planet i sin enorme rundhed. Det har sin egen veldefinerede tykkelse, faktisk Jordskorpe er afgrænset af Mohorovičić diskontinuitet, og som varierer alt efter om det er kontinentale eller oceaniske skorpe. Der er tale om en mærkbar forskel, for i det første tilfælde er skorpen det ca. 70 km tyk, kun i det andet 4 km.

Jordskorpe: forkortelse

Få mennesker ved, især hvis de ikke taler om geologi hver dag, at der er et akronym, der kan kaldes jordskorpen. det er SIAL, komponeret af SI-licio + AL-luminieller. Dette kaldenavn, som nogle ser som en mindskelse, minder os om, at det ydre lag af jordskorpen består af sure klipper, lettere, rige på silicater og aluminiummineraler, en sammensætning svarende til granit.

Begrebet SIAL bruges frem for alt i det geokemiske felt, også fordi det refererer til karakteristika af denne type, i pladetektonik har vi en tendens til at kalde Jordens overflade altid med navnet på jordskorpen. Desuden kan tvivl også opstå ved kun at tale om SIAL fordi det i nogle tilfælde kun henviser til den kontinentale skorpe siden rigelig tilstedeværelse af silicium og aluminium det er registreret i denne brøkdel af jordskorpen.

Jordskorpe for børn

Forklar børnene, hvad der er Jordskorpe det er ikke så svært, vi kan med enkle ord definere den ydre skal af planeten, som om den var en valnød, hvori der er andremere mystiske og varme lag.Vi kan også se, når vi ser på en klode i et atlas, at der er havskorpen og den kontinentale skorpe. Ved at studere jordskorpen vil de måske gøre det, når de bliver store forstå jordens oprindelse, hvad der er sket i de sidste årtusinder og hvad det påvirker stadig livet på planeten.

Jordskorpe: lag

Hvis skorpe er den yderste af beklædningenNår vi går i dybden, finder vi andre, koncentriske, sammensat af forskelligt materiale. Umiddelbart nedenfor er terrestrisk kappe, der strækker sig op til en dybde på 2890 km, og derefter til centrum af jorden, derefter til 6371 km afstand fra overfladen, er der kernen.

Hvis vi kigger kappen nærmere vi kan skelne mellem dens mest overfladiske del, litosfæremantelen, som er den, der er i kontakt med skorpen, og som også simpelthen kaldes litosfæren. Kappen har derefter andre substrater, som er mesosfæren og asthenosfæren. Sidstnævnte er i midten, det er et tyndt lag, der delvist er smeltet i kontakt med lithosfæren, og som gør det muligt at "glide" et par cm om året.

Hvis der er en litosfære under jordskorpen, er det indlysende, at den er over den atmosfæren, eller hydrosfæren, hvis det er oceanisk skorpe. Der er ikke meget at undersøge fra denne side, mens der i kontaktområdet med kappen er en passage mellem klipper, der indeholder feltspat, i skorpen og klipper, der ikke har nogen, mellem sure eller basiske klipper, over, og ultra-basale klippernedenfor. Denne diskontinuitet definerer en overgangszone, der også har konsekvenser i udbredelsen af ​​seismiske bølger, det kaldes diskontinuitet af Mohorovičić, ofte forkortet til Moho.

Jordskorpe: tegning

En fantastisk jordoverflade, bestemt forskellig fra det, vi trivielt finder i geografibøger, er den, som denne plakat viser Ringenes Herre. Det er en Mellemjordkort, 135,5 x 98 cm. På Amazon finder vi det til 14 euro.

Jordskorpe: mere rigelige mineraler

Når vi undersøger sammensætningen af ​​klipperne i denne ydre skal af jorden, kan vi se en vis forskel mellem kontinentale og oceaniske dele. I den jordbaserede del finder vi i de fleste tilfælde oxider med små procentdele af chlorider, sulfider og fluorider. 47% af jordskorpen består af ilt og silicium, hvoraf de vigtigste er siliciumdioxid (SiO2), aluminiumoxid (Al2O3), calciumoxid (CaO), kaliumoxid (K2O), jernoxid (FeO) og natriumoxid ( Na2O).

Hvis du kunne lide denne artikel, skal du fortsætte med at følge mig også på Twitter, Facebook, Google+, Instagram

Du kan også være interesseret i:

  • Litosfæren
  • Middelhavet busk
  • Mesosfære: jord og gas
  • Lag af atmosfæren
  • Jordkappe


Video: How Earth Will Look In 250 million Years (Juli 2021).